facebook linkedin twitter  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   

Stiri juridice

 • Portalul infiintare-firma-registru.ro lanseaza campania INFIINTARE PFA CU DOAR 250 LEI!

  Read more...  
 • Cat Costa Infiintarea unei Firme in 2015?

  Aceasta intrebare este adresata de fiecare client care doreste infiintarea unei firme la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

  Read more...  
 • Portalul infiintare-firma-registru.ro lanseaza campania INFIINTARE FIRMA CU DOAR 300 LEI

  Read more...  
 • Legea nr. 202/2012 - aprobarea OUG nr. 24/2012 privind modificarea si completarea Codului fiscal

  7 Noiembrie 2012

  Read more...  
 • Modificarea legii societatilor comerciale

  Va prezentam Articolul 237 din Legea 31/1990 - legea societatilor comerciale, asa cum acesta a fost modificat de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 37/2011.

  Read more...  
 • Prima Casa – masuri si norme modificate – OUG 60/2009 si HG 717/2009
  In M. Of. 878/2012 a fost publicata OUG 94/2012 pentru completarea art. 1 din OUG 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului „Prima casa“,

LITIGII MARCI

 

Marca nationala poate constitui uneori obiectul unor litigii. 

Actiuni in fata Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci - OSIM

Pentru litigiile care intra in competenta Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci - OSIM va putem oferi consiliere juridica in formularea motivatiilor pentru:

 

 

 OPOZITII

 


Opozitiile se pot formula de orice persoana interesata, intr-un termen de 2 luni de la publicarea cererii de inregistrare in Buletinul Oficial de Proprietate industriala.

 

Pentru a se inregistra o marca pe cale nationala la Oficiul Roman pentru Inventii si Marci – O.S.I.M., se parcurg mai multe etape:

 • depunerea cererii de inregistrare;
 • examinarea formala;
 • examinarea de fond;
 • publicarea marcii in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala;
 • depunerea opozitiei;
 • notificarea opozitiei catre solicitant;
 • eventuala corespondenta purtata cu partile;
 • examinarea opozitiei;
 • decizia Comisiei de Examinare Opozitii;
 • comunicarea deciziei;
 • inregistrarea marcii sau respingerea marcii.

Legea romana defineste opozitia drept un mijloc administrativ (cale de atac “administrativa”) acordat tertilor (persoane interesate), in momentul publicarii marcii (dar fara a se depasi termenul legal de 2 luni), carora li se da posibilitatea de a opune drepturi anterior dobandite daca apreciaza ca se aduce o atingere a drepturilor personale prin inregistrarea marcii publicate.


Astfel, legea marcilor si indicatiilor geografice permite persoanelor interesate ca in termen de 2 luni de la data publicarii unei marci in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI) sa se poata opune motivat la inregistrarea respectivei marci.


Persoana interesata este in conceptia legii atat titularul unei marci inregistrate anterior dar si orice persoana care considera ca ii este incalcat dreptul la imagine sau numele patronimic, detinatorii dreptului de utilizare a unor indicatii geografice protejate in Romania, titularii certificatelor de inregistrare a desenelor sau modelelor industriale, autorii creatiilor artistice sau literare si de asemenea, titularii oricaror altor drepturi anterioare de proprietate industriala care considera ca prin inregistrarea marcii li se incalca drepturi anterior dobandite.

Opozitia trebuie sa fie formulata in scris si este obligatorie plata unei taxe.
Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci va notifica solicitantului opozitia formulata, solicitantul beneficiind de un termen de 3 luni de la comunicare pentru a-si prezenta punctul de vedere cu privire la opozitie.

Astfel procedura opozitiei se desfasoara numai scriptic, partile trebuind sa formuleze toate apararile doar in scris, prin intermediul unicului document permis de lege (Opozitia respectiv Intampinarea) intrucat Intampinarea nu se mai comunica opozantului ca acesta sa aiba posibilitatea de a mai aduce argumente suplimentare.

Opozitiile se solutioneaza de catre o comisie de examinare opozitii din cadrul departamentului Marci al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, formata din trei specialisti, dintre care unul este examinatorul care a intocmit raportul de examinare al marcii.

Reaua credinta la inregistrarea unei marci poate fi invocata doar in cadrul procedurilor in instanta, comisia de examinare opozitii neavand competente in acest sens. Ca o exceptie de la aceasta regula, comisia de examinare opozitii este competenta sa solutioneze opozitiile formulate de titularul unei marci cand inregistrarea marcii este ceruta de mandatarul titularului marcii in nume propriu si fara consimtamantul titularului.

Decizia comisiei de examinare opozitii poate fi contestata in termen de 3 luni de la comunicare.

Daca in urma raportului trimis de noi aflati ca a fost depusa o marca identica sau similara cu a dumneavoastra si in consecinta doriti sa va opuneti la inregistrarea acestei marci, noi va putem asista in aceasta procedura formuland si depunand opozitia la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Procedura opozitiei

Opozitia se poate depune in termen de 2 luni de la momentul publicarii marcii si poate fi formulata de orice persoana interesata.

Opozitiile trebuie sa fie formulate in scris, motivat si cu plata taxei prevazute de lege.

La cererea solicitantului, titularul marcii care a formulat opozitia prezinta la OSIM dovada că:

 • in cursul unei perioade de 5 ani care preceda data publicarii marcii asupra careia s-a formulat opozitia, marca anterioara a facut obiectul unei folosiri efective pe teritoriul Romaniei pentru produsele si serviciile pentru care aceasta a fost inregistrata sau;
 • exista motive justificate pentru neutilizarea marcii cu privire la care s-a făcut opozitie.

OSIM notifica solicitantului cererii de inregistrare a marcii opozitia formulata, indicand numele persoanei care a formulat-o, precum si motivele opozitiei privind inregistrarea marcii.

In termen de 30 zile de la data notificării opoziţiei, solicitantul poate prezenta punctul său de vedere.

Opozitia formulate cu privire la cererea de inregistrare a marcii publicata se solutioneaza de o comisie din cadrul Serviciului marci al Oficiului de Stat Pentru Inventii si Marci - OSIM.

 

CONTESTATII


Contestatiile pot fi formulate intr-un termen de 30 zile  de la comunicarea deciziei privind cererea de marca.


Echipa noastra de avocati specializati, va ofera asistenta juridica pentru:

 

  • Actiuni in anulare sau decadere din drepturile conferite de marca;
  • Actiuni in contrafacere;
  • Incalcari ale clauzelor contractuale;
  • Ordonanta Presedintiala.

 

       Actiuni penale si alte actiuni:

 

 • desfasurate in fata organelor de urmarire penala (Plangeri penale);
 • desfasurate la vamuirea marfurilor (confiscarea marfurilor contrafacute, interzicerea  intrarii marfurilor contrafacute etc.)

 

Apeland la serviciile noastre veti avea siguranta ca denumirea firmei, produselor si serviciilor sunt protejate, si ca eventualele actiuni in contrafacere vor fi inlaturate eficient si prompt.

 

 Decizia comisiei de examinare opozitii poate fi contestata in termen de 3 luni de la comunicare.

Contestatia impotriva deciziei data de catre departamentul Marci in procedura Opozitiei presupune plata unei alte taxe iar judecarea Contestatiei se va face de catre Comisia de Reexaminare.

Spre deosebire de faza opozitiei, procedura contestatiei este publica, putand participa oricine, dar mai mult decat atat, partile isi pot prezenta argumentele oral.

Deciziile ramase definitive care modifica intinderea protectiei cum ar fi respingerea marcii la inregistrare sau limitarea listei de produse sau servicii se va publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.


Bineinteles ca si aceasta Hotarare va putea fi atacata, insa numai in fata instantei de judecata, respectiv a Tribunalului Bucuresti cu apel impotriva Hotararii Comisiei de Reexaminare.

Titularii de marci ar trebui sa apeleze la un specialist in proprietate industriala pentru a superviza marca si pentru a putea observa din timp incearcarile celor care depun spre inregistrare marci similare cu marcile detinute in mod legal sau care incearca sa incalce drepturi de proprietate industriala pentru a putea formula in timp util opozitii.

 

Apelati cu incredere la specialistii nostri, completand formularul sau telefonic 0724.854.213 / 0785.099.131.