Conf. art. 79 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Noului Cod de Procedura Civila, societatile care au in denumire sintagma “societate comerciala” sunt obligate sa o inlocuiasca cu termenul “societate”.
Textul de lege - art. 79 din Legea nr. 76/2012:
„In termen de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma "societate comerciala" sunt obligate a efectua demersurile necesare inlocuirii acestei sintagme cu termenul "societate". Pana la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu denumirea inscrisa in registrul comertului la data intrarii in vigoare a prezentei legi. inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare”.
In conformitate cu prevederile legale, aceste societati comerciale trebuie sa se prezinte la oficiul registrului comertului in raza caruia isi au sediul, pentru a inlocui din denumirea firmei sintagma „societate comerciala” cu termenul "societate". Prevederea nu se aplica tuturor societatilor care au forma juridica SC – societate comerciala, ci numai societatilor care au in denumire sintagma “societate comerciala”.
Astfel, incepand cu data de 15 februarie 2013, aceste firme au la dispozitie 2 ani sa isi schimbe denumirea prin modificarea actului constitutiv.
Inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare, insa redactarea actelor sub noua denumire este o atributie care revine societatii respective.
Potrivit art. 77 din Legea nr. 76/2012 “Ori de cate ori prin legi si prin alte acte normative se face trimitere la Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale ori la "societatea comerciala/societatile comerciale", dupa caz, trimiterea se considera a fi facuta la Legea societatilor nr. 31/1990 ori, dupa caz, la "societatea/societatile reglementata/reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".
Contactati-ne acum completand formularul sau telefonic 0724.854.213 si va vom ajuta cu indeplinirea tuturor demersurilor si formalitatilor pentru a intra in legalitate!
Cabinetul de avocatura Popa Cristina a lansat portalul online www.infiintare-firma-registru.ro in care orice persoana interesata poate sa afle informatiile necesare si sa primeasca asistenta juridica in ceea ce priveste infiintarea unui SRL, a unui ONG sau PFA dar si informatii despre modificarile care apar pe parcursul derularii activitatii unei firme, respectiv cesionarea partilor sociale, deschiderea unui punct de lucru, inchiderea unui punct de lucru, schimbarea sediului social al unei firme, cooptarea de noi asociati si majorarea capitalului social, dizolvarea si radierea firmei sau intreruperea temporara prin suspendarea activitatii firmei accesand www.infiintare-firma-registru.ro sau trimitand un e-mail la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Deoarece ne place sa simplificam lucrurile la momentul demararii procedurii de infiintare a firmei dumneavoastra nu va solicitam decat o copie de pe cartea de identitate a asociatilor si o copie de pe titlul de proprietate al imobilului cu destinatie de sediu social.
In situatia in care nu detineti o copie de pe titlul de proprietate al imobilului cu destinatie de sediu social sau nu sunteti proprietarul imobilului respectiv sau vecinii dumneavoastra nu-si dau acordul cu privire la stabilirea sediului social al firmei, sau in situatia in care sunteti certat cu presedintele asociatiei de locatari si acesta refuza sa stampileze si sa semneze acordul cu privire la stabilirea sediului social al firmei, accesand www.infiintare-firma-registru.ro veti gasi detaliate serviciile noastre de gazduire de sediu social la sediul profesional al cabinetului nostru de avocatura.
Serviciile noastre juridice se adreseaza tuturor persoanelor fizice si juridice romane si straine care doresc consultanta juridica si reprezentare pentru infiintarea unei firme pe teritoriul Romaniei, efectuarea anumitor modificari in structura actionariatului prin cesionarea partilor sociale, gazduirea sediului social, inregistrarea unei marci pe teritoriul Romaniei sau reprezentarea in fata unor autoritati pentru obtinerea unor autorizatii: Directia de Sanatate Publica Bucuresti si Ilfov, Directia Sanitar-Veterinara a Municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov, Agentia Nationala a Mediului din Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov.
Serviciile oferite de catre cabinetul nostru sunt de inalta calitate, intrucat ne dorim ca fiecare client sa fie multumit de eficienta si promptitudinea noastra si astfel sa ne recomande si altor clienti.
Pornind de la aceasta premiza tratam cu seriozitate fiecare dosar si ne implicam in rezolvarea acestuia intr-un termen cuprins intre 3 - 5 zile lucratoare.
Aceasta intrebare este adresata de fiecare client care doreste infiintarea unei firme la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Saptamana trecuta m-am intalnit cu un client care mi-a spus ,,am cautat pe internet costurile privind infiintarea unei firme si am gasit toate preturile posibile, respectiv: 150 lei, 190 lei, 240 lei, 650 lei, 400 lei, 890 lei , etc., va rog sa-mi spuneti costurile efective pentru infiintarea unei firme,,
Indiferent de firma la care apeleaza, de avocatul la care apeleaza trebuie sa suporte urmatoarele costuri pentru infiintarea unei firme.
TOTAL: taxe registrul comertului + capital social 772 lei si 300 lei onorariu avocat = 1072 lei
Asadar, toate preturile enumerate mai sus 150 lei, 190 lei, 240 lei, 400 lei, nu reprezinta nici macar taxele percepute de catre Registrul Comertului.
In situatia in care doriti infiintarea unei firme, va rugam sa ne contactati la 0724.854.213 – avocat Cristina Popa
Astfel, potrivit noilor prevederi ale art. 17 din legea nr. 31/1990 - legea societatilor comerciale,
"la acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati daca imobilul, prin structura lui, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite,,.
O problema adesea intalnita este suprapunerea spatiilor cu destinatie de sediu social. Cu alte cuvinte, daca detine in proprietate un imobil care are doua camere puteti stabili sediul social pentru doua societati.
Problema suprapunerii poate fi rezolvata prin radierea acelor societati care au sediul social stabilit in imobilul in care doriti sa stabiliti sediul firmei dvs.
In situatia in care detine un imobil in proprietate care are 3 camere si in care sunt stabilite doua sedii sociale, pentru a putea stabili si cel de-al treilea sediu social este necesar sa dati o declaratie de nesuprapunere in care sa fie mentionat ,,spatiul permite stabilirea celui de-al treilea sediu social si sedii sociale nu se suprapun.
Pentru a avea o societate comerciala este nevoie in primul rand de un sediu social.
Orice antreprenor gaseste initial solutia de stabilire a sediului social in imobilul in care acesta locuieste, in imobilul parintilor, al socrilor, al prietenilor si in ultima instanta, in situatia in care nu detin in proprietate un imobil si rudele nu doresc sa-i acorde un drept de folosinta al imobilului cu titlu gratuit, inchiriaza un imobil cu destinatia de sediu social.
Pana in acest moment totul pare a fi simplu.
In practica, problemele apar in momentul in care sediul social este situat intr-un apartament la bloc deoarece este obligatoriu acordul asociatiei de proprietari precum si acordul vecinilor direct afectati de activitatea desfasurata (sus, jos, stanga, dreapta).
Daca nu ai reusit sa faci al doilea pas, iti oferim o solutie eficienta, respectiv semnarea unui contract de asistenta juridica, pe o perioada de 12 luni la sediul profesional al cabinetului nostru de avocatura.
Va oferim servicii de stabilire si gazduire sediu social in Mun. Bucuresti si in Judetul Ilfov.
Presupunem ca ai reusit sa treci si de etapa a doua, respectiv presedintele asociatiei de locatari a semnat si stampilat acordul si vecinii tai au semnat pentru stabilirea sediului social.
Pentru ca poti sa te consideri o persoana norocoasa, trebuie sa faci cel de-al treilea pas.
Pasul urmator este sa incheiati un contract prin care sa se transmita societatii in curs de constituire dreptul de folosinta asupra spatiului. Acest contract poate fi de comodat, inchiriere, subinchiriere, concesiune, etc. A nu se uita ca in dosarul respectiv vor trebui depuse si copii de pe acte care trebuie sa dovedeasca ca cel care transmite dreptul de folosinta este proprietar. Aceste acte pot fi: contract de vanzare - cumparare, proces-verbal de licitatie, hotarare judecatoreasca, etc. in cazul actelor translative de proprietate sau in cazul actelor constitutive de drepturi reale, autorizatie de constructie plus proces-verbal de receptie.
Sa pregatesti toate dovezile de proprietate ale spatiului cu destinatie de sediu social, acordul asociatiei de proprietari si al vecinilor, impreuna cu actele de constituire ale viitoarei tale firme (societati comerciale), sa le depui incepand cu data de 06.02.2012 la Registrul Comertului pentru ca acesta sa le transmita catre ANAF si sa astepti 3 zile pana cand vei afla daca sunt probleme cu sediul sau nu.
O alta problema intalnita in practica este data de situatia in care nu dispuneti de toate actele de proprietate si pe cale de consecinta, nu puteti inregistra sediul social al firmei dvs. la adresa respectiva, sau documentele care atesta dreptul de proprietate sunt ilizibile, pierdute, etc.
Cui se adreseaza serviciile noastre de gazduire sediu social?
1. Persoanelor care nu detin in proprietate un imobil.
2. Persoanelor care nu obtin acordul asociatiei de proprietari si al vecinilor (sus, jos, stanga, dreapta).
3. Persoanelor care nu doresc sa apeleze la rude, prieteni pentru stabilirea sediului social in apartamentul/casa acestora.
4. Persoanelor care nu dispun de resurse financiare suficiente pentru inchirierea efectiva a unui spatiu.
5. Tuturor antreprenorilor care nu doresc sa piarda timpul pentru inregistrarea sediului social si doresc o solutie eficienta si rapida.
6. Tuturor persoanelor care intampina cel putin una dintre dificultatile enumerate in prezentul material sau orice alta problema care poate aparea pe parcursul inregistrarii sediului social.
Indiferent care sunt motivele tale, te putem ajuta cu gazduirea sediului tau pentru o perioada de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire.
Apeleaza cu incredere la specialistii nostri. comanda acum pachetul pentru gazduire sediul social si beneficiezi de:
- gazduire sediul social la sediul profesional al cabinetului nostru de avocatura pe o perioada de 12 luni,
- posibilitatea de semnare a unui nou contract la expirarea duratei de 12 luni.
- sortarea si redactarea corespondentei.
In situatia in care doriti sa inregistrati sediul social la Registrul Comertului, nu ezitati sa ne contactati completand formularul sau telefonic la numarul 0724.854.213.
Trebuie retinut ca firma este numele sau, dupa caz, denumirea sub care un comerciant isi exercita comertul si sub care se semneaza.
In cazul unei societati comerciale, firma are un continut diferit, in functie de forma juridica a societatii comerciale:
In practica primele doua forme juridice sunt cel mai des folosite.
Pentru verificarea disponibilitatii firmei si rezervarea acesteia este nevoie sa va adresati direct Registrului Comertului de pe langa tribunalul pe raza caruia doriti sa aveti sediul social al firmei deoarece orice cautare pe internet va genera rezultate partiale, rezultate care deseori nu coincid cu denumirile inregistrate in Registrul Comertului.
Pentru aceasta este nevoie de:
Aceasta dovada este valabila trei luni de la data inregistrarii acesteia la Registrul Comertului.
Dupa expirarea termenului de valabilitate de 3 luni, durata valabilitatii se poate prelungi
achitand taxele percepute de catre Registrul Comertului.
Interdictii asociat unic persoana fizica sau persoana juridica prevazute de art. 14 din Legea 31/1990 republicata
1. O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura firma de tip SRL societate cu raspundere limitata (conform art. 14 din Legea 31/1990 republicata).
2. O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata alcatuita dintr-o singura persoana.
In cazul in care, intr-o societate cu raspundere limitata, partile sociale sunt ale unei singure persoane, aceasta, in calitate de asociat unic, are drepturile si obligatiile ce revin, potrivit prezentei legi, adunarii generale a asociatilor.
Potrivit art. 8 alin. 3 din O.G. 75/2001 un cetatean strain poate sa devina asociat in cadrul unei societati comerciale, in Romania in cazul in care in cazierul fiscal nu exista inscrise fapte de natura penala.
Avand in vedere faptul ca pentru infiintarea unei firme cu asociat roman sunt necesare informatiile din cazierul fiscal (informatii care sunt obtinute in mod automat de catre Registrul Comertului), in cazul asociatilor straini este necesara o declaratie notariala, pe proprie raspundere, ca nu este inregistrat fiscal in Romania si ca nu are datorii fiscale, ca nu are antecedente penale si ca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru detinerea si exercitarea calitatii de asociat (dupa caz, si administrator).
Acest lucru este reglementat prin lege O.G. 75/2001, republicata in 2004 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, art.8, alin 1 si 2.
(1) Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie in urmatoarele situatii:
a) la infiintarea societatilor comerciale de catre asociati, actionari si reprezentantii legali desemnati;
b) la solicitarea inscrierii in Registrul asociatiilor si fundatiilor, a asociatiilor si fundatiilor, de catre asociatii sau membrii fondatori ai acestora;
c) la autorizarea exercitarii unei activitati independente de catre solicitanti.
(2) Persoanele fizice si juridice straine care nu sunt inregistrate fiscal in Romania si se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) nu au obligatia sa prezinte certificatul de cazier fiscal, fiind suficienta declaratia autentica pe propria raspundere a persoanei fizice sau a reprezentantului persoanei juridice, dupa caz, din care sa rezulte ca nu au datorii fiscale.
(3) Judecatorul delegat, instantele si organele competente nu dispun, respectiv nu autorizeaza desfasurarea de activitati in formele mentionate la alin. (1), in cazul in care in cazierul fiscal exista inscrise fapte de natura penala.
(4) Certificatele de cazier fiscal se vor elibera dupa 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante.
(5) La solicitarea motivata a organelor de urmarire penala si a instantelor judecatoresti Ministerul Finantelor Publice va furniza informatii din cazierul fiscal al contribuabililor aflati in curs de urmarire sau de judecata.
(6) In baza acordurilor fiscale internationale Ministerul Finantelor Publice poate furniza autoritatilor fiscale competente din statele partenere, la cerere, informatii din cazierul fiscal al contribuabililor.
1. Prima etapa consta in verificarea disponibilităţii şi rezervării denumirii societatii.
2. A doua etapa o constituie stabilirea sediului social al societatii si inregistrarea actelor de proprietate la ANAF pentru eliberarea certificatului pentru spatiul social si adeverintei care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social.
3. In continuare in cazul imobilelor aflate la bloc este obligatoriu acordul asociatiei de proprietari, si vecinii cu pereti comuni (sus, jos, stanga, dreapta).
4. Urmatoarea etapa o reprezinta completarea Actului Constitutiv care va contine: datele de identificare ale asociatilor, forma de organizare, denumirea societatii, indicarea sediului social, sediu sedundar (punct de lucru - daca este cazul), activitatea principala, activitatea secundara, se va stabili capitalul social si cota de participarea asociatilor la profit si pierderi, se va numi minim un administrator, care va avea un mandat pe o perioada stabilita de asociati (limitata sau nelimitata).
5. Dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv - capitalul social;
6. Urmatoarea etapa este reprezentata de declaraţiile date pe propria răspundere, după caz, de către asociati/administratori/ din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestor calităţi.
7. Administratorii viitoarei societatii se vor prezenta in fata notarului pentru obtinerea specimenului de semnatura.
8. Inregistrarea societatii la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in a carui raza teritoriala se va afla sediul social al societatii comerciale.
9. Ridicarea de la Oficiul Registrului Comertului a certificatului de inmatriculare a societatii.
Pentru deschiderea Contului de Capital Social am nevoie DOAR de:
Contul de Capital Social se deschide pentru societatile nou infiintate, urmand ca dupa inregistrarea acestora la toate organele abilitate capitalul social depus in acest cont sa se transfere in contul de disponibil, atunci cand clientul prezinta in original dovada inmatricularii la Registrul Comertului si restul documentelor necesare deschiderii de cont curent.
Primul demers pe care trebuie sa-l faceti pentru ca o afacere sa aiba succes consta in alegerea unei denumiri care sa indeplineasca cumulativ 3 conditii:
- sa aiba legatura cu domeniul in care o sa activati (spre exemplu daca doriti sa infiintati un salon de infrumusetare puteti folosi in denumirea societatii cuvintele Beauty Salon)
- sa fie pronuntata cu usurinta si sa poate fi retinuta usor, astfel clientii dumnevoastra vor retine pe termen lung denumirea firmei.
- sa contina maxim 3 cuvinte, evitati folosirea cuvintelor care nu fac distinctia intre denumirea aleasa de dumneavoastra si alte denumiri rezervate.
De retinut: Este interzisa inscrierea unei firme care conţine cuvintele "stiintific", "academie", "academic", "universitate", "universitar", "scoala", "scolar" sau derivatele acestora (art. 39 alin. (2) din Legea nr. 26/1990, republicata).
Nu reprezinta elemente de distinctivitate, fara ca enumerarea sa fie limitativa (art. 29 alin. (4) din Normele metodologice):
particularitati similare, avand o semnificatie vaga, precum si a abrevierilor care nu sunt de natura sa schimbe intelesul
denumirii;
Articolul 7 din Legea societatilor comerciale prevede toate informatiile pe care trebuie sa le contina un act constitutiv al unei societati comerciale cu raspundere limitata.
Este imperativ ca actul constitutiv sa cuprinda datele de identificare a asociatilor, si anume:
Aceleasi date de identificare trebuie precizate in actul constitutiv si pentru asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, precum si pentru primii cenzori sau primul auditor financiar ai societatii.
In ceea ce priveste administratorii firmei, actul constitutiv trebuie sa mai stabileasca puterile ce li s-au conferit acestora si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat dar si durata mandatului acestora care poate sa fie pe perioada limitata sau nelimitata.
De asemenea, din actul constitutiv al SRL nu trebuie sa lipseasca forma, denumirea si sediul social al societatii si nici obiectul de activitate al acesteia, cu precizarea domeniului si a activitatii principale si a activitatilor secundare.
Pe langa sediul social, documentul trebuie sa precizeze si sediile secundare (sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica), atunci cand se infiinteaza o data cu societatea.
In situatia in care ele nu sunt infiintate odata cu firma, insa se are in vedere organizarea lor ulterioara, actul constitutiv trebuie sa contina conditiile pentru infiintarea lor.
Alte informatii obligatoriu de precizat intr-un act constitutiv sunt cele referitoare la capitalul social al firmei. Astfel, trebuie precizat aportul fiecarui asociat, in numerar sau in natura, precum si valoarea aportului in natura si modul in care a fost facuta evaluarea.
Tot in actul constitutiv al unei societati cu raspundere limitata este obligatoriu sa apara detalii despre cota de participare a fiecarui asociat la beneficii si la pierderi.
Potrivit normelor legale in vigoare, din actul constitutiv nu pot lipsi nici durata societatii care poate fi pe perioada determinata sau nedeterminata si informatiile despre modul in care va fi dizolvata si lichidata firma.
Prin capitalul social al unei societati comerciale se intelege expresia valorica a totalitatii aporturilor asociatilor care participa la constituirea societatii. Capitalul social mai este denumit si capital nominal.
Capitalul subscris reprezinta valoarea totala a aporturilor pentru care asociatii s-au obligat sa contribuie la constituirea societatii. Capitalul subscris coincide cu capitalul social.
Capitalul varsat este valoarea totala a aporturilor efectuate si care au intrat in patrimoniul societatii.
Capitalul social al societatii este divizat in anumite fractiuni, denumite diferit dupa forma juridica a societatii : parti de interes, parti sociale, actiuni.
Patrimoniul societatii, il constituie totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica apartinand societatii.
Dupa structura capitalului social si modul de impartire a acestuia, societatile comerciale se clasifica în doua categorii: societati in care capitalul social se divide in parti de interes si societati in care capitalul social se imparte in actiuni.
Capitalul social se divide in parti de interes in cazul societatii in nume colectiv si societatii în comandita simpla, precum si cazul societatii cu raspundere limitata (parti sociale).
In cazul infiintarii unui SRL trebuie sa aveti intre 1 si 50 asociati si un capital social de minimum 200 lei valoarea minima a unei parti este de 10 lei.
O societate pe actiuni este o intreprindere cu raspundere limitata, care presupune un minim de 5 actionari. Nu exista limita maxima pentru numarul de actionari. Capitalul social minim admisibil este de 90.000 lei echivalentul a 25.000 euro.
Dosarul ce urmeaza a fi depus la Registrul Comertului pentru inregistrarea societatii comerciale cu raspundere limitata va cuprinde urmatoarele documente: