Portalul infiintare-firma-registru.ro lanseaza campania INFIINTARE PFA CU DOAR 250 LEI!
Read more...Cat Costa Infiintarea unei Firme in 2015?
Aceasta intrebare este adresata de fiecare client care doreste infiintarea unei firme la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Read more...Portalul infiintare-firma-registru.ro lanseaza campania INFIINTARE FIRMA CU DOAR 300 LEI
Read more...Legea nr. 202/2012 - aprobarea OUG nr. 24/2012 privind modificarea si completarea Codului fiscal
7 Noiembrie 2012
Read more...Modificarea legii societatilor comerciale
Va prezentam Articolul 237 din Legea 31/1990 - legea societatilor comerciale, asa cum acesta a fost modificat de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 37/2011.
Read more...
Informarea prealabila obligatorie de la 1 februarie 2013 sub sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata
Medierea are nevoie de un impuls substantial pentru a putea functiona. Cred ca obligarea partilor de a urma o procedura de informare mai înainte e a se adresa instantei judecatoresti este o astfel de cale, cu scopul de a familiariza partile cu avantajele medierii si de a le convinge sa ramâna în mediere. De altfel, acestea este obiectul Legii 115/2012 care în iunie anul acesta a modificat Legii medierii.
Dar legea (care prezinta mai multe imperfectiuni pe care le-am identificat într-o formula interinstitutionala initiata de mine având ca temei al actiunilor pro-mediere mai multe reglementari în acest sens) a uitat ceva esential: sa prevada sanctiunea procedurala pentru nerespectarea procedurii de informare. Sesizând aceasta lipsa, am propus CSM sa initiem modificarea rapida a legii, motivat de faptul ca pe 9 ian 2013 ar fi trebuit sa intre în vigoare acele modificari. Pe 24 nov am discutat aceasta idee cu Consiliul de Mediere, iar pe 28 nov 2012 CSM a aprobat propunerea mea. Saptamâna trecuta am fost la Ministerul Justitiei pentru a face lobby pe acest proiect.
La 12.12.2012, Guvernul României a aprobat o OUG care prevede ca obligativitatea informarii despre mediere se va aplica de la 1 februarie 2013 când intra în vigoare Noul Cod de procedura civila si ca, în caz de nerespectare a procedurii informarii (urmata înainte de sesizarea instantei sau pâna la termenul dat de judecator în acest sens), actiunea se va respinge ca inadmisibila.
OUG are urmatorul continut:
GUVERNUL ROMÂNIEI ORDONANTA DE URGENTA
pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, precum si pentru modificarea art. II din Legea nr.115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator
Prin Legea nr.115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator au fost aduse o serie de modificari si completari Legii nr.192/2006, cu efecte începând de la data de 1 octombrie 2012, respectiv, 9 ianuarie 2013. Interventia legislativa a avut în vedere ca aceasta sa produca efecte dupa data intrarii în vigoare a Legii nr.134/2010 privind noul Cod de procedura civila, corelarile fiind realizate în raport cu acest act normativ.
Având în vedere, însa, ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.44/2012 privind modificarea art. 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, intrarea în vigoare a noului Cod de procedura civila a fost prorogata pâna la data de 1 februarie 2013, si ca, totodata, noul Cod de procedura civila, în urma republicarii, a fost renumerotat, este necesara pe de o parte corelarea textelor de trimitere din Legea nr. 192/2006 cu norma la care se trimite continuta în noul Cod de procedura civila. Neadoptarea, în regim de urgenta, a masurilor propuse prin prezenta ordonanta de urgenta poate genera dificultati sau chiar blocaje în aplicarea de catre instante, a legii, cu consecinte negative de ordin procedural în activitatea de judecata,
Totodata, este necesara amânarea intrarii în vigoare a art.60/1 din Legea nr.192/2006 – articol care contine cea mai semnificativa modificare adusa prin Legea nr.115/2012, constând în introducerea obligativitatii în anumite cazuri si conditii, a unei etape de informare cu privire la beneficiile medierii – astfel încât acesta sa intre în vigoare concomitent cu noul Cod de procedura civila (1 februarie 2013).
Apreciindu-se ca scopul etapei de informare obligatorie nu se va realiza deplin doar prin stabilirea, ca sanctiune, a amenzii judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat înlocuirea acestei sanctiuni cu aceea a inadmisibilitatii cererii de chemare în judecata în cazul în care partile implicate în litigiu nu au urmat, anterior introducerii actiunii, etapa de informare cu privire la avantajele medierii. Textul legal care instituie obligatia de informare trebuie sa intre în vigoare odata cu cel care instituie sanctiunea în cazul nerespectarii obligatiei.
Având în vedere ca aspectele mai sus mentionate vizeaza satisfacerea unui interes public si constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amânata, impunând adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia României, republicata,
Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I - Legea nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatului (1) al art. 2 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art.2 – (1) Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces în fata instantelor competente, în vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor în materie civila, de familie, în materie penala, precum si în alte materii, în conditiile prevazute de lege.
(11) Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza în scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se întocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.
(12) Instanta va respinge cererea de chemare în judecata ca inadmisibila în caz de neîndeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecata, sau dupa declansarea procesului pâna la termenul dat de instanta în acest scop, pentru litigiile în materiile prevazute de art.601 lit. a) – f).
2. Alineatul (2) al art.59 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Partile acordului de mediere se pot înfatisa la instanta judecatoreasca pentru a cere, îndeplinind procedurile legale, sa se dea o hotarâre care sa consfinteasca întelegerea lor. Competenta apartine fie judecatoriei în a carei circumscriptie îsi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul oricare dintre parti, fie judecatoriei în a carei circumscriptie se afla locul unde a fost încheiat acordul de mediere. Hotarârea prin care instanta încuviinteaza întelegerea partilor se da în camera de consiliu si constituie titlu executoriu în conditiile legii. Dispozitiile art.438 – 441 din Codul de procedura civila se aplica în mod corespunzator.”
3. Alineatul (1) literele f) si g) ale articolului 60/1 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„f) în litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor în care s-a pronuntat o hotarâre executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor în care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1013-1024 sau la cea prevazuta la art. 1025-1032 din Codul de procedura civila.
g) în cazul infractiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împacarea partilor înlatura raspunderea penala, dupa formularea plângerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îsi exprima consimtamântul de a participa la sedinta de informare împreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe împreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separat.
4. Alineatul (2) al articolului 60/1 se abroga.
5. Dupa art. 60/1 se include un articol nou, art. 60/2, cu urmatorul continut:
„Art. 602 – (1) Procedura de informare, incluzând si formalitatile pentru convocarea partilor, nu poate depasi 15 zile calendaristice. Prevederile art.2532 pct.7 din Codul civil sunt aplicabile în mod corespunzator.
(2) Acceptarea participarii sau participarea la sedinta de informare nu constituie o recunoastere a dreptului ce ar face obiectul litigiului si nu întrerupe cursul prescriptiei.”
6. Alineatul (1) al art. 63 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) În cazul în care litigiul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, cu respectarea conditiilor legale, o hotarâre, dispozitiile art.438-441 din Codul de procedura civila fiind aplicabile în mod corespunzator.
Art. II – Termenul prevazut la art. II din Legea nr.115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 9 iulie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, referitor la intrarea în vigoare a dispozitiilor art. 601 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga pâna la data de 1 februarie 2013.”
Art. III – Dispozitiile prezentei ordonante de urgenta referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare în judecata se aplica numai proceselor începute dupa intrarea acesteia în vigoare.
PRIM MINISTRU
Victor Viorel PONTA
sursa: Cristi Danilet